top of page
EAY 2011 Gerlinde Kaltenbrunner - IMG_9887_PortraitGerlindeKaltenbrunner.jpeg

VINNARE

AV ÅRETS ÄVENTYRARE

VINNARE AV ÅRETS ÄVENTYR

VINNAREN ÅR 2023

VINNARE ÅR

2022

EMMA VÅNEMO

Årets kvinnliga äventyrare, Emma Vånemo 37 år, vandrade 650 mil på egen hand genom Afrika. Äventyret startade på Zanzibar utanför Afrikas östkust och avslutades 10 månader senare i Namibia vid Afrikas västra kust.​
Emma har gjort flera längre äventyr genom åren och hennes bedrifter har inspirerat och motiverat andra kvinnor att liksom Emma våga utmana sig själva och gå utanför sin komfortzon.

Björn Suneson tilldelas Årets manliga äventyrare 2022 för hans löpäventyr genom Sverige, då han under 40 dagar, utan support sprungit 215 mil från Smygehuk upp till Treriksröset.​Att 75 åriga Björn har ett äventyrligt sinne och fortfarande söker nya utmaningar är naturligtvis en stor inspiration och ett levande bevis på att inget är omöjligt.

BJÖRN SUNESSON

2022
2021

SUSANNE HOLMQVIST

Årets kvinnliga äventyrare Susanne Vandraren har bott i ett Tipi tält under ett år. Efter att ha gjort flera längre vandringar växte känslan av att hon ville stanna kvar ute. Kärleken till naturen fick Susanne att flytta ut till en ö i Åre kommun och bo under enkla förhållanden tillsammans med hunden Jason och katten Fjällan under ett helt år. Jag gillar att tänka på hur bra man klarar sig utan alla prylar säger Susanne. I tältet har hon levt på naturens villkor och upplevt årstidernas skiftningar med översvämningar, rekordkyla och värmebölja. Vatten har hon hämtat från älven, tältet har gett skydd och kaminen värme.

Jari Tammi tilldelas priset för årets manliga äventyrare, då han simmade solo 328 km genom Stockholm skärgård. Jari startade vid Oaxen och simmade under 32 dagar norrut till målet i Öregrund. Jari simmade utan följebåt och har haft med sig proviant, tält och all sin utrustning på drygt 20 kg i två små uppblåsbara flottar som han dragit efter sig. Han simmade 5 timmar och 10 km per dag. Mat och dryck har han fyllt på genom depåstopp hos Skärgårdshandlare utefter rutten.

JARI TAMMI

2021
2020

LINA HALLEBRATT

För andra gången tilldelas Lina Hallebratt utmärkelsen Årets kvinnliga Äventyraren, efter att återigen skidat Fjällfararnas Vita band. Men äventyret var inte slut där. Vid Treriksröset vände Lina och skidade vidare söderut ner till Ritsem. Den totala sträckan för skidturen 2020 blev 175 mil. Lina är därmed den första Svensk som genomfört fem Fjällfararband, fyra vita och ett grönt.

Årets manliga äventyrare Erik Sander färdades 230 milgenom Sverige sommarlandskap under 38 dagar. Han gjorde det via våra olika älvar, vattendrag och sjöar på sin SUP (standup paddling). Med packningen på brädan paddlade Erik stående från Ritsem och Stora Sjöfallets nationalpark genom landets olika vattendrag till målgången i Skåne och Kivik.

ERIK SANDER

2020
2019

ANDREAS ERIKSSON

Anders Eriksson tilldelas priset för att som första svensk seglat runt jorden. Han gjorde det själv och utan stopp. Seglingen inleddes den 21 juni 2018 och pågick i 223 dagar. Anders, som är 61 år och gammal sjökapten, kände att det var dags för ett äventyr. Med sparsamma ransoner av både vatten och mat tog han sig från Ljungskile via Kanarieöarna, förbi Sydafrika, söder om Australien och sedan norrut över Atlanten för att till slut återvända till Ljungskile. En lång seglats som tog kaptenen över de sju haven och på ett inspirerande äventyr.

Linda Åkerberg tilldelas priset för sin resa från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr och att hon på vägen tagit sig genom Sveriges alla 25 landskap helt för egen maskin. Den 1 juni inleddes äventyret och fyra månader senare hade Linda, som första svensk, tagit sig för egen maskin till fots på cykel och med kajak genom Sveriges alla 25 landskap. Totalt 485 mil. Målet var också att utforska möjlighet till äventyr i vårt fina land utan att behöva resa och påverka miljön.

LINDA ÅKERBERG

2019
2018

EMMA RINGQVIST

Emma Ringqvist har under 164 dagar soloseglat fram och tillbaka över Altalten i sin knappt 10 meter långa segelbåt, Caprice. Hon tilldelas priset för sitt 9 månaders långa seglingsäventyr.Efter att ha seglat över Atlanten till Brasiliens kust, och sedan vidare ner till världens mest fjärran bebodda ö, Tristan da Cunha, seglade hon non-stop och utan fungerande motor från Sydatlanten och över ekvatorn till Skottland, en resa på 67 dygn.

Årets manliga äventyrare Hjalmar Fries tilldelas priset för sin ensam paddling från Novgorod i Ryssland till Åbo och vidare från Stockholm upp till Sundsvall och sedan motströms till Trondheim i Norge.Under 2018 har Hjalmar upprepat Kung Haraldssons resa på över 200 mil i en kajak. Att vid 81 års ålder genomföra ett så inspirerande äventyr visar verkligen att ålder bara är en siffra. Inte ens den ryska kustbevakningen kunde stoppa honom.

HJALMAR FRIES

2018
2016

JOHANNA DAVIDSSON

Johanna Davidsson tilldelas priset för sitt 227 mil långa äventyr när hon under 39 dagar på skidor tog sig till Sydpolen, och sen tillbaka med kite på endast 12 dagar. Det gör henne till den första svensk som för egen kraft har genomfört sin expedition till Sydpolen tur och retur. Äventyret lyckades på ett föredömligt sätt tack vare god planering, innovativt genomförande och ett aldrig sinande gott humör.

Robin Trygg har satt ett exempel att det finns saker som är viktigare än att nå toppen. Trots att jordbävningen I Nepal tvingade honom att avbryta sin expedition så stannade han kvar och hjälpte folket på plats. Han återvände mot alla odds ett år senare och denna gång kom han hela vägen upp och blev i och med det den förste svensken att ha bestigit Mount Everests nord- och sydsida.

ROBIN TRYGG

2016
2015

LINA HALLEBRATT

För att ha genomfört ett storslaget äventyr och en 5318 kilometer lång resa - i kajak, på skidor och till fots – i en prestigelös och stillsam hyllning till Sveriges fantastiska natur. Jämtländskan Lina Hallebratt knöt ihop fjällfararnas vita och gröna band med havspaddlarnas blå band och blev den första att göra alla tre banden inom ett år.

För att under förra året klättrat över 130 leder i spannet 8a till 9a, varav flera av dem måste anses tillhöra kategorin världens hårdaste. Göteborgaren Said Belhaj är en av Sveriges meste klättrare som inte verkar ha några som helst ambitioner att slå av på takten under vad som verkar vara en ihållande toppform.

SAID BELHAJ

2015
2014

PIERRE OLSSON

Efter tre dagars klättring längs Slovenian route nådde Pierre Olsson toppen av den 6 286 meter höga granitpelaren Nameless Tower i Pakistan, något som placerar honom på listan över de största, svenska bedrifterna i Himalaya genom historien.Pierre klättrade i ett svenskt-spanskt team och de nådde alla toppen genom att klättra i alpin stil och utan att använda fasta rep.

För att som första svenskar ha korsat Grönland från syd (Narsaq) till norr (Qaanaaq) non-stop. Caroline och Johanna Davidsson har visat på stor erfarenhet genom att genomföra en 230 mil och 36 dagar lång expedition med skidor och kite över hela inlandsisen.De har visat att det går att genomföra en stor expedition bredvid heltidsjobb och att äventyr ska vara roligt.

CAROLINE & JOHANNA DAVIDSSON

2014
2013

CHRISTINE HÄGGLUND

Trots en plötslig knäoperation mitt under löparäventyret lyckades Christine Hägglund genomföra sitt drömprojekt: att springa de 130 milen längs hela den svenska fjällkedjan från Treriksröset till Grövelsjön.Christine får utmärkelsen för att hon på ett föredömligt sätt ha genomfört sin dröm och skapat en brygga mellan klassiskt äventyr och idrott.

För att på ett föredömligt sätt genomföra en åtta månader och 800 mil lång cykling genom fem länder kombinerat med bestigningar av flertalet bergstoppar, däribland Sydamerikas högsta berg Aconcagua.Tim visar att han kan genomföra omfattande äventyr i vitt skilda miljöer och, kanske viktigast av allt, njuta fullt ut av det.

TIM BOGDANOV

2013
2012

LINA VÄSTRIK

Ingen har tidigare ägnat så lång tid bland Kongos nomadiska ursprungsbefolkning i syfte att dokumentera deras undanskymda tillvaro som filmaren Linda Västrik.Efter tolv års arbete i perioder upp till ett år lyckades Linda till slut övervinna både språkliga problem, 40-gradig värme och att sova gott på jordgolv. Genom att lära sig, och senare också sitt filmteam, de lokala koderna lyckades de trots inbördeskrig genomföra den omfattande dokumentärfilmen ”De dansande andarnas skog”.

För att som första svensk paddla kajak genom Amazonas krävdes nio månader av tålamod, uthållighet och pirayatolerans.Christian Bodegren valde en sträcka som många inte trodde var möjlig, från Venezuela i norr genom legendariska floder som Orinoco, Rio Negro, Madeira och så klart Amazonas, ner till Rio de la Platas utlopp i närheten av Buenos Aires. En rutt som aldrig tidigare paddlats.

CHRISTIAN BODEGREN

2012
2011

ANNELI WESTER

Med orubblig beslutsamhet och livsglädje, har denna äventyrare under året bevisat att vilja och mental styrka verkligen kan vända motgång till framgång.Trots fysiska hinder har hon under svåra omständigheter bestigit och tältat på några av världens högsta toppar och visat att hon verkligen förtjänar utmärkelsen som Årets kvinnliga äventyrare.

Genom att klättra Nordamerikas högsta berg, Denali (6 196 m. ö. h.), via Oriental Express och sedan skida utför den tidigare oåkta sydsidan lyckades Andreas Fransson med vad många amerikanare har kallat ”den sista stora utmaningen i Nordamerika”.Andreas visade också på stor uthållighet då han tillsammans med Magnus Kastengren gjorde ytterligare en toppbestigning av Denali efter bara en dags vila, denna gång längs den legendariska Cassin Ridge, en led få Skandinaviska lag har gjort. Den avslutande klättringen tog imponerande 33 timmar från tält till tält.

ANDREAS FRANSSON

2011
2010

NATASHA ILLUM-BERG

Som den enda kvinnliga storviltsjägaren i Östafrika har hon inte bara rubbat på könsroller och förändrat bilden av den klassiska och burdusa jägaren, utan också bevisat att man kan leva ett modernt och naturnära liv i vildmarken. Hon har utvecklat en orubblig kärlek och en ovanligt nära koppling till den storslagna natur hon lever i.Natasha är helt enkelt ett stycke vilddjur som lyckats förena ett fysiskt krävande liv som storviltsjägare med en karriär som eftertänksam författare, där hon bland annat valt att reflektera över mänsklighetens utvecklin från sin favoritplats – naturen.

För en energifylld klättring av Gasherbrum I (8 080 m.ö.h.) och Gasherbrum II (8 035 m.ö.h.), två av världens högsta toppar, under en och samma expedition. Fredrik behövde bara tre försök för att nå debåda topparna vilket anses som mycket hög utdelning utifrån ett alpinistperspektiv. Trots att Fredrik är full av energi visade han ett rutinerat lugn genom att tålmodigt vänta ut rätt tillfälle och satsa all energi vid precis rätt tidpunkt. Fredrik, som även fick utmärkelsen 2007, är den förste att motta priset Årets Manliga Äventyrare en andra gång.

FREDRIK STRÄNG

2010
2009

VERA SIMONSSON

Ingen svensk har tidigare korsat Baffin Island i nordöstra Kanada. Vera Simonsson och hennes expeditionsdeltagare, systern Emma Simonsson och norskorna Ingebjoerg Tollefsen och KristinFolsland Olsen, lyckades med orubblig beslutsamhet genomföra en 1200 kilometer lång tur med 120 kilo tunga pulkor, temperaturer ner mot minus 40 grader och flertalet närgångna möten med isbjörnar. Deras äventyr visar verkligen att du inte behöver vara en väderbiten skäggig man i anorak för att utföra de mest imponerande utmaningarna. Det ärvårt stora nöje att utse expeditionsledaren Vera Simonsson till Årets Kvinnliga Äventyrare 2009.

Med syftet att uppmärksamma de förändringar som sker i det arktiska klimatet på grund av miljö-förändringarna, ledde Ola Skinnarmo expeditionen “Nordost” genom passagen som förbinder Atlanten och Stilla Havet norr om Sibirien. Expeditionen, som sträckte sig över 6000 nautiska mil kantades av svåra ispassager, extrem kyla och närgångna isbjörnar och visade än en gång att Ola Skinnarmo är en äventyrare av högsta rang. Hans inställning och passion för svåra och häpnadsväckande äventyr gör honom till den självklara vinnaren av Årets Manliga Äventyrare 2009.

OLA SKINNARMO

2009
2008

NADINE SAULNIER

Janne Corax och Nadine Saulnier har under flera år rest tillsammans för att hitta nya utmaningar och äventyr. De besteg Kangzhagri – ”Konung Oscars Fjäll” 2007 och har vid upprepade tillfällen flyttat fram positionen för Sverige som äventyrsnation.De två utmanar både sig själva till det nästintill omöjliga gång på gång med integritet, beslutsamhet och äventyrslusta. Det är med glädje och stolthet som vi nu äntligen utser dem till Årets Äventyrare 2008.

Janne Corax och Nadine Saulnier är lika självklara vinnare av Årets Äventyrare som priset i sig. De får det dock för sina gemensamma förstagångsbestigningar av Kukushili (6388m) den 28 juni och Purog Kangri (6438m) den 9 juli i Kina.Samt för den svåra korsningen av Chang Tang platån till fots under en 54 dagar lång expedition helt utan support.

JANNE CORAX

2008
2007

RENATA CHLUMSKA

”För att hon med en orubblig beslutsamhet och vilja genomfört en av de svåraste expeditioner någon kvinna företagit sig. Med den 439 dagars och 1.820 mil långa expeditionen ”Around America Adventure” har hon än en gång bevisat att ingenting är omöjligt.Att som först i världen ta sig runt Nordamerikas gränser i kajak och till cykel, vittnar om en fantastisk inställning och passion för personliga utmaningar. Hennes äventyr och bedrifter har länge inspirerat och fascinerat och hon är den självklara vinnaren av Årets kvinnliga äventyrare 2007.”

”Genom sin världsomspännande klättring har Fredrik tagit begreppet äventyr till nästa nivå vilket är glädjande och inspirerande. Att bestiga de högsta bergstopparna på var och en av världens sju kontinenter är en storslagen bedrift i sig. Att genomföra expeditionen inom sex månader och sex dagar är på gränsen till det omänskliga. Och att göra det under de svåraste av förhållanden med inbördeskrig och orkanvindar samt rädda livet på klätterkamrater på Antarktis, visar att han är en äkta äventyrare.

FREDRIK STRÄNG

2007
2006

BARBRO LINDMAN

Nästan tre månader tillbringade Barbro “Babs” Lindman ensam i kajak längsmed den norska kusten. Den 31 maj lämnade hon den norsk-ryska gränsen och tog de första paddeltag en dag liksom många andra dagar med starka vindar och höga vågor. Cirka 2 835 km och 78 dagar senare nådde hon Strömstads hamn.Under denna tid upplevde hon allt från tuffa havsförhållanden med höga vågor, starka vindar, överraskande fallvindar, kraftiga tidvatten, ogästvänliga kuststräckor och kyliga dagar till njutbara dagar med värme, sol och vackra solnedgångar.

Kenny Wallström är den allra första svensken som har sprungit från Kiruna i norr till Malmö i söder – på endast 24 dagar. En enorm prestation och en tuff utmaning som kräver kolossal viljekraft, styrka och uthållighet.Ultralöparen Kenny Wallström klarade utmaningen galant och är en värdig vinnare av Årets äventyrare 2006. Han är en inspirationskälla för alla likasinnade som är i fart med att ta sig an nya utmaningar inom olika områden. Kenny sammanfattar sin prestation på följande sätt: ”För mig finns det inget som heter lagom!” Och det har han verkligen bevisat för Sverige och juryn för Årets äventyrare.

KENNY WALLSTRÖM

2006
2005

RUNE LARSSON

Med en stor portion nyfikenhet har Rune Larsson antagit sig världen med enastående fysiska prestationer. Hans drivkraft har inspirerat många att ta ett steg till i sitt liv vad de än håller på med. Äventyraren i honom har även tagit steget att leva som äventyrare fullt ut och satsa helhjärtat på sin uppgift.Trots ålder, trots mer än 18 000 sprungna mil och bara en knäoperation har Rune visat att människan är gjord för att röra på sig i olika miljöer med olika färdmedel. Med sina extrema resor över kontinenter och hav andas Rune den glädje i varje rörelse framåt trots tuffa motgångar. Bara en riktig äventyrare kan göra“ det.”

”Som första kvinna någonsin har Annie Seel genomfört USAs längsta off-road race, det 80 mil långa ”Vegas to Reno” rallyt. Därmed är nu Sveriges mesta mc-tjej världens första Ironwoman. Med enorm vilja, stort mod och mycket kraft klarade hon denna bragd trots fl ertalet motgångar.En olycka i vilken hon slog sig illa, bensinstopp och det faktum att hon var helt ensam i sitt team hindrade henne ändå inte från att ta sig i mål på 14,5 timmar. Annie Seel är en värdig vinnare utav Årets äventyrare och en inspirerande förebild i sitt sätt att ta sig an och slutföra utmaningar. Som Annie själv säger ”ingen minns en fegis” – men däremot kommer äventyrs Sverige alltid minnas Annies enorma prestation.”

ANNIE SEEL

2005
2017

FREDRIKA EK

Årets kvinnliga äventyrare Fredrika Ek tilldelas priset för sina 5100 mil i cykelsadeln. Under 1042 dagar har hon hunnit med 45 länder och fem världsdelar. Under resans gång har Fredrika drivit en välgörenhetsinsamling till förmån för organisationen ActionAid för att ge utsatta flickor och kvinnor möjligheten till ett drägligt liv utan fattigdom och förtryck. Den totala summan för insamlingen är nu uppe i cirka 900 000 kr.

Årets manliga äventyrare Christian Bodengren tilldelas priset för sin vandring tillsammans med kamelen Goliat. Vandringen inleddes i juni 2016 och pågick under drygt ett år. Det 5.095 kilometer långa äventyret tog sin början vid Ulan Bator i Mongoliet och slutade vid Kaspiska havet. En tuff utmaning i ett tufft klimat och kyla som kunde krypa ner till 30minusgrader. Det är den längsta ensamvandringen med kamel som gjorts i modern tid.

CHRISTIAN BODENGREN

2017
2023

Linnett Andersen

Linnett Andersen tilldelas Årets Äventyrare utmärkelsen för att som första Svenska genomfört samtliga tre ”stora vandringar” genom Amerika. 2023  avslutade hon ”The Triple Crown” genom att på enastående 89 dagar vandra Appalachian Trail, en sträcka längs Amerikas östkust på hela 3540 km i mycket krävande miljö och terräng. Övriga långdistansleder i ”TC” är Continental Divide Trail (2021) och Pacific Crest Trail (2019). 

I en allt mer turbulent omvärld har Team SAFAT visat en beundransvärd förmåga och återigen lyckat med bedriften att under mycket äventyrliga förhållande och i konkurrens med 108 multisportlag från hela världen klarat av att navigera, vandra, paddla och övervinna Sydafrikas utmanande natur så pass bra att man återtog världsmästartiteln i den tuffaste av alla tuffa tävlingar. De har visat enastående mod och uthållighet i sina bedrifter under de 800 km äventyret i mycket krävande terräng, omväxlande hetta och kyla och minimalt med sömn.

Swedish Armed Forces Adventure Team

2023
bottom of page