DECENNIETS
ÄVENTYRARE
DECENNIETS ÄVENTYRARE™
Syftet med att utse Decenniets Svenska Äventyrare™ är helt enkelt att juryn bakom Årets Äventyrare™ vill lyfta fram de personer som under lång tid genomfört svenska expeditioner som varit banbrytande, både för oss i Sverige och internationellt.
Vi vill även att de insatser som dessa personer gjort och äventyrare generellt skall uppmärksammas. Vi tar gärna emot förslag på svenska äventyrare som ni tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet.
OLA SKINNARMO
För att ha tänjt på gränser, utmanat de hårdaste klimaten, genomfört de svåraste expeditionerna och tagit äventyrandet in i detta århundrande.
Ola Skinnarmo bevisar gång på gång hur framgångsrika expeditioner ska genomföras på ett säkert och miljövänligt sätt.
Med flera häpnadsväckande och utmanande äventyr i sin ryggsäck går Ola i spetsen för Sverige som en framstående nation av djärva äventyrare.
Det är med stolthet vi utser Ola Skinnarmo till Decenniets Äventyrare™ på 00-talet.
GÖRAN KROPP
Han inspirerade till äventyr och upplevelser, avdramatiserade genom humor och spex, och imponerade med en otrolig fysik och skapade därmed en brygga mellan idrotten och äventyret.
Mest känd blev Göran efter Everestprojektet 1996 då han cyklade till Nepal med en kärra fylld av utrustning, besteg Everest och cykla hem igen*.
Göran nådde ett internationellt erkännande och var en stor förebild och inspirationskälla för många av dagens äventyrare, och det kommer han att vara även i framtiden. Göran Kropp omkom 35 år gammal i en klättringsolycka i Washington, USA,den 30 september 2002.
* Göran och Renata Chlumska tvingades åka tåg från Kazakstan till Moskva på grund av förbudet för kvinnor att cykla genom Iran.
LARS CRONLUND
För att ha inspirerat till höghöjdsklättring genom tidiga, svenska expeditioner i Himalaya (Nun, Annapurna, Everest), Nordamerika (Leaning Tower i Yosemite) och i den svenska fjällvärlden (Stora Traversen i Kebnekaise).
Lars Cronlund var en av de första svenskarna över 7 000 meter och han är fortfarande den enda svensk som har klättrat Hornbein couloir på Everests nordsida och som har blickat ut från världens högsta berg ensam.
TOMMY SANDBERG
Som initiativtagare till den första svenska expeditionen till Himalaya 1973 lade Tommy Sandberg grunden för kommande svensk klättring på höga berg.
Tommy inspirerade andra klättrare med sitt driv och längtan efter äventyr, vilket senare också gjorde honom till den förste svensken att klättra över 8 000.
Det är med stolthet vi utser Tommy Sandberg till Decenniets Äventyrare™ på 70-talet.
HANS HELLSTRÖM
För att ha banat väg för utvecklingen den moderna alpinismen i Sverige och varit bland de första som friklättrade grad 6 i Sverige – i knickers, ullsockor
och kraftiga läderkängor.
Han var även med under expeditionen Grönland 66 (1966) där målet var att prova nya konstruktioner av utrustning och materiel, både för expeditionsändamål och vanlig fjällsport.
GILLIS BILLING
Gillis Billing var pionjären som upptäckte klättring i Frankrike, Österrike, Schweiz, Iran, Skottland och England i en tid då intresset för klättringen i Sverige knappt var väckt. Han var dessutom elitgymnast och dansare och utvecklade tidigt egen utrustning för att kunna genomföra sina äventyr.
Som bevis på hans entusiasm och strävan efter att upptäcka nya områden genomförde han klättringsresor till svåråtkomliga områden som Svalbard och Grönland. Något han på 50-talet var en av de första att göra.
ROLF BLOMBERG
Rolf Blomberg gick under många namn: forskningsresande, skattsökare, krigskorrespondent, författare, fotograf, människorätts- och miljökämpe. Han genomförde flera expeditioner till Indonesien och Sydamerika och under flera årtionden bidrog han genom alla sina reportage till att öppna världen för svenska hem.
Han skrev 20-talet böcker och artiklar för flera internationella tidningar, gjorde ett 30-tal dokumentärfilmer för SVT och fotograferade ivrigt på sina resor och expeditioner.
Han kallade sig själv för forskningsluffare men fick smeknamnet folkhemmets äventyrare.
EVA DICKSON
Eva Dicksons hela liv var ett enda stort äventyr. Hon levde snabbt, intensivt och utan skyddsnät. Tyvärr omkom hon endast 33 år gammal i en bilolycka utanför Bagdad. Fram till sin död hade Eva som ung, tuff och djärv kvinna utmanat dåtidens manssamhälle gällande vad kvinnor bör, kan och skall göra.
Hon inspirerade också och flyttade gränserna för hela det kvinnliga Europa genom att ständigt genomföra nya äventyr.
Mest känd är hon nog ändå för sin 40 dygns långa bilfärd från Nairobi till Stockholm, som år 1932 väckte stor uppståndelse i hela Europa.
STEN BERGMAN
Sten Bergman var en stor man på flera sätt, främst han var äventyrare och forskningsresande. Men han var en av våra viktigaste zoologiska och etnografiska forskare.
Få svenska upptäcktsresande lär ha varit med om så mycket som han. Och knappast någon har dokumenterat det så väl. Han skrev sammanlagt 17 böcker och de flesta översattes till många olika språk i ett fall till och med esperanto.
De mest kända av hans böcker är På hundsläde genom Kamtchatka och Min far är Kannibal, de blev lästa av en stor del av Svenska folket. Genom över 6000 föreläsningar tog han avlägsna platser, människor och sedvänjor in i de svenska hemmen.
I nästan 40 år, från mitten av 1920-talet, var han även en av radions stora profiler. Och blev vald till "Sveriges mest populäre radioröst" flera år i rad.
Han var dessutom en av Naturhistoriska Riksmuseets viktigaste donatorer, och han har en permanent utställning på Etnografiska Museet i Stockholm.
ESTER BLENDA NORDSTRÖM
”Ester Blenda Nordström, var en svensk journalist, författare och äventyrare. Hon har kallats för Sveriges första undersökande reporter och blev allmänt känd 1914 när hon arbetat som piga och därefter skrev en reportageserie i Svenska Dagbladet om sina erfarenheter. Hennes äventyrslust och förmåga att belysa utsatta samhällsgruppers situationer var unik och under sin levnad hann hon med att skriva många inspirerande böcker och artiklar. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien.
De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken. Hon arbetade som nomadlärarinna för samiska barn, red mula på bergsstigar i Argentina och upplevde jordbävningar i Japan. Efter genomförde även hon en ”emigrants”-resa som luffare i Amerika, stred för kvinnlig rösträtt tillsammans med Elin Wägner samt deltog i en flerårig expedition till Kamtjatka. Alltså en sann förebild och äventyrare.”
OTTO NORDENSKJÖLD
Otto Nordenskjöld (1869-1928) genomförde den första svenska expeditionen till Antarktis, ”Sydpolarexpeditionen” 1901-1904'. Det var en av Sveriges mest betydelsefulla polarexpeditioner i vetenskaplig mening.
Efter två månaders segling på expeditionens fartyg Antarctic från Göteborg till Argentina och vidare till deras förbyggda och medhavda 6x4m stora forskningsstation, som etablerades på Snow Hill på den Antarktiska halvön. Fortsätter fartyget ut på vidare forskning och jakt vid Falklandsöarna och i Sydgeorgien. Fartyget fryser tyvärr fast och lämnar Nordenskjölds grupp själva på stationen ytterligare en vinter, utan egentliga resurser och proviant.
Först på hösten 1903, våren på Antarktis, undsätts Nordenskjöld och hans expedition av ett argentinskt örlogsfartyg. De som frusit fast på skeppet, tar sig till ön Paulet, där de övervintrat och lyckas vid islossningen ta sig i småbåtar till Snow Hill i sista minuten, annars hade de blivit kvar på den isiga kontinenten.
I början av 1904 återvänder Nordenskjöld och hans mannar till Sverige och hälsas som hjältar både i Malmö och Stockholm.