top of page
pexels-frans-van-heerden-631296.jpg

ÅÄ - 2013

ÖVERLEVA NORSKA KUSTEN 2013

Sören Kjellkvist vann stipendiet för projektet ”Överleva Norska kusten” äventyr blir att paddla havskajak längs med hela Norska kusten utan medhavd mat eller pengar och starten är planerat till den 26 maj 2013 vid den Svenska gränsen. Målet är Ryska gränsen cirka 3 månader senare. Genom att lämna plånboken hemma när han ger sig iväg på sin livs resa visar Sören Kjellkvist att man kan uppleva äventyret utan att spendera stora pengar. Under tre månader tänker han paddla hela Norges 280 mil långa kust utan yttre hjälp och med ett tydligt back to basic-upplägg genom att fiska och samla tång, kelp, musslor och snäckor. Med denna paddling vill han samtidigt belysa rådande miljöförhållanden i andra vatten, som Östersjön, där detta äventyr aldrig skulle kunna genomföras.

Mål med äventyret:

• Miljövänligt äventyr med strävan efter ett minimalt miljöavtryck – Använda sig av naturens och sina egna krafter för att förflytta sig framåt i naturen.
• Utan pengar och mat – Att visa att man faktiskt klarar sig utan pengar om man är tillräckligt förberedd med grundläggande initial utrustning och att man då kan leva av och med naturen.
• Visa att man kan leva i samklang med ett fungerande ekosystem - Jag vill lyfta fram att detta äventyr bara är möjligt i ett fungerande ekosystem såsom Norges Atlantkust.
• Visa att äventyret inte är genomförbart i ett skadat ekosystem - Att ställa ett fungerande ekosystem i kontrast med vårt skadade längs med Östersjön hoppas jag kunna påvisa hur allvarligt skadat Östersjön faktiskt redan är. (Världens smutsigaste innanhav)
• Kontrollera och dokumentera förekomst av miljöpåverkan längs med hela Norska atlantkusten. – Undersöka förekomst av nedskräpning, oljespill, notera förekomst av fiskbestånd och eventuella sjukdomar eller missbildningar.
• Att förverkliga mig själv och en utvecklas som person både fysiskt och mentalt. – Prestera på toppen av min förmåga. Testa mina kunskaper att överleva på riktigt av naturens skafferi i form av växter, bär, svamp, fisk, tång, skaldjur, samt sist men inte minst insekter kommer ge mig en oerhörd känsla av äventyrs lusta och frihet, och dessutom få visa upp mitt synsätt att leva och ta hand om naturen för kommande generationer.


bottom of page