top of page
3AdventureAcademy bild kille med yxa 1.png

ÅÄ - 2012

ÅRETS ÄVENTYR 2012 - WORLD BY HORSE

Årets Äventyr 2012 andades både tradition och upptäckarglädje och tog de två äventyrarna, Marie Nordin och John Sjöberg, genom både Sveriges och Norges vackra natur på hästryggen. Deras klimatsmarta äventyr gick från Sundsvall till Trondheim, i tanke att lyfta fram hästens historiska roll som transportmedel och ta det personliga äventyret tillbaka till grundtanken – att utforska ny mark.

Hästäventyrarna avverkade närmare 6o mil under tre veckor i september 2012 och fick uppleva många motgångar och framgångar under resan. Trots att Sverige är ett land med mycket natur bevarad så är anpassningen till att ta sig fram med häst inte speciellt stor. Hästekipage är sällan uppskattade i trafiken, får inte använda sig av trottoarer, och stigar och vandringsleder lämpar sig inte alltid för så stora transportmedel som häst.

Med hjälp av de enkla verktygen karta och kompass, tog de sig ändå fram genom landet. Genom Åre, över gränsen till Norge och vidare mot den norska staden Trondheim. Med sitt äventyr väckte de även lite ny nyfikenheten för äventyr på hästsportsidan. ”Vi fick många gånger förklara att vi var helt vanliga människor som bara klivit ett litet steg utanför vår komfortzon. Hästmänniskor håller sig ofta inom ett säkert avstånd till den gränsen. Förhoppningsvis har vi dock både visat och uppmuntrat dessa att det inte är så svårt som de tror, att man kan äventyra på ett säkert sätt och att hästarna själva njuter av att få uppleva ny natur och nya utmaningar.” berättar Marie.

Med tanke på att det här var det första stora hästäventyret som de genomfört är både Marie och John mycket nöjda över sin bedrift. De har lärt sig en hel del om det moderna samhällets inställning till att använda sig av hästen som transportmedel och Marie är övertygad om att hästäventyr kommer att bli alltmer vanligt; ”Hästäventyr är inte helt ovanligt om man ser sig omkring i världen. Förhoppningsvis har vi visat att det även är möjligt i Sverige och att det i framtiden blir fler som ger sig iväg på längre långritter. Vi hoppas helt enkelt att vi bidragit med lite inspiration!”.

bottom of page