top of page
pexels-pixabay-161172.jpg

ÅÄ - 2011

ÅRETS ÄVENTYR 2011 - THE BIG TRIP

The big trip – En cykelresa över kontinenten

Den 12 Mars 2011 lämnade Emil Börner och Oscar Johansson vildmarksmässan i Stockholm för att påbörja en lång cykelresa med Kina i sikte. En resa som skulle komma att ta 11 månader och efter ca. 13500 km avslutas i Bangkok Thailand.

Med var sitt funktionshinder, Emil som brutit sin rygg i en skidolycka och Oscar med diagnosen tourette syndrom, gav de sig ut på ett äventyr som skulle komma att utmana och testa deras styrka och tålamod. Under resan lärde de känna sig själva, världen och människors olika förutsättningar.

Strax efter att de lämnat vildmarksmässan i det fortfarande vintriga Sverige tog de sig med båt över till Polen där cyklingen började på riktigt. Längs frostiga landsvägar och kalla tältnätter letade de sig successivt ner genom Östeuropa för att ta sig igenom både flacka jordbrukslandskap och bergskedjor i Slovakien, Ungern och Rumänien. På de små landsvägarna passerade de byar där människor levde under helt andra förutsättningar. Människor välkomnade dem ofta med mat och rum under sena kvällar då de letade efter ställen att slå upp sina tält.

Efter en och en halv månad lämnade de Europa för att spendera två månader med att ta sig genom Turkiet. Ett land som bjöd på varmare väder och ny kultur. Tälten började användas allt mer sällan och byttes ut mot ett liggunderlag under en bar himmel. På morgnarna hördes morgonbönen från småbyarnas moskéer och människorna blev allt mer gästvänliga ju längre österut de kom.

Efter tre månader nådde killarna Iran där de på sin väg igenom bestämde sig för att bestiga landets högsta berg, Damavand, på 5800 m över havet. I den varmaste månaden, Juli, cyklade de in i Turkmenistan och centralasien som skulle utmana med sin vansinniga hetta och veckor av magsjuka. Bergen hopade sig och snart väntade de väldiga Pamir bergen som likt en mur stod mellan killarna och Kina.

Längs med trasiga grusvägar och slingriga bergspass tog de sig upp i atmosfären. Ett flertal höga bergspass testade deras styrka och tålamod. Så småningom efter ett halvår av cyklande tog de sig ner från bergen och passerade gränsen från Kyrgyzstan till Kina.

Oscar hade under månader successivt blivit svagare som en följd av sitt handikapp och valde i staden Kashgar i Kina att flyga hem till Sverige igen. Emil fortsatte därför ensam sin färd österut och tog sig genom bergspartier i Tibet och de lummiga djunglerna i Laos för att efter tio månader nå Bangkok i Thailand. En fantastisk frihetskänsla och nöjd med sin insatts lämnade han cykeln i staden för att sedan ge sig ner till södra delarna av landet för att lära sig klättra den sista månaden innan han flög hem till Sverige.

Äventyret lärde både Emil och Oscar vikten av att fortsätta sträva framåt trots motgångar och handikapp. Att våga kasta sig ut handlöst mot nya äventyr och strapatser oavsett hur obehagligt det kan verka i början.

bottom of page